
Circuitul turistic “Descoperă comorile culinare ale Dobrogei”
16.05.2014 09:58Circuitul “Descoperă comorile culinare ale Dobrogei” va urmări descoperirea zonelor cu potenţial turistic, cultural şi gastronomic ale Dobrogei.. Din punct de vedere cultural şi istoric, circuitul are drept scop vizitarea unor zone cu tradiții care se păstrează din cele mai vechi timpuri, a unor cetăți, biserici si a unor locuri încărcate de istorie. Din punct de vedere gastronomic, circuitul îşi propune promovarea produselor tradiţionale dobrogene.
Traseul circuitului turistic vizat se desfășoară pe parcursul a șase zile astfel: Bucureşti – Constanţa - Murfatlar – Adamclisi – Ion Corvin – Lipniţa – Murfatlar - Ovidiu – Histria – Sinoe – Babadag - Măcin - Niculiţel – Tulcea - Gorgova – Mila 23 – Crişan- Tulcea – Hârşova – Bucureşti şi însumează circa 1250 km.
Harta traseului circuitului
Ziua 1: Bucureşti – Constanţa (227 km):
Ajunşi în Constanţa, turiştii vor vizita Faleza Cazinoului Constanţa, Delfinariul Constanţa şi Muzeul de Artă Populară Constanţa - care oferă o imagine de ansamblu asupra spiritualităţii poporului român, ca sinteză a creaţiei artistice populare. Aici, vor exista standuri de comercializare a produselor tradiţionale atestate din categoria produselor de panificaţie: cozonac de casă Fantezie, plăcintă dobrogeană, dar şi din categoria produselor lactate: telemea de vacă şi de oaie „Băneasa” şi telemea de vacă „Negru Vodă”.
În continuare, va fi organizat un picnic în Parcul Tăbăcăriei Constanţa, unul dintre cele mai frumoase din Dobrogea şi printre cele mai mari parcuri din ţară. Seara, se va vizita Portul Tomis, de unde se va realiza o croazieră cu servire de preparate pescăreşti tradiţionale. Cazarea se va face în Constanţa la hotel Amfora 5*.
Portul Tomis
Preparate pescăreşti
Ziua 2: Constanţa - Murfatlar – Adamclisi – Ion Corvin – Lipniţa – Murfatlar (224 km)
Mic dejun la restaurantul hotelului. Din Constanţa se pleacă spre Murfatlar –cea mai veche şi cunoscută podgorie şi se întinde pe o suprafaţă de 3000 de hectare, îmbinând tradiţia obţinerii vinului, veche din vremea Imperiului Roman cu tehnologia modernă de recoltare şi depozitare.Podgoriile Murfatlar organizează sesiuni de degustări şi prezintă o istorie a vinului dobrogean în interiorul muzeului propriu. În acest loc, turiştii vor participa la o expediţie a vinului şi a bucatelor dobrogene. De asemenea, se va putea participa la procesul de producţie al vinului, se vor vizita cramele şi se vor degusta vinuri.
La nord vest de comuna Adamclisi se se vizitează cetatea Tropaeum Traiani, care este considerată drept cea mai mare aşezare civilă romană de pe teritoriul Dobrogei şi care păstrează urmele procesului de formare a poporului român.
În comuna Adamclisi se vizitează unitatea de producţie a brânzei telemea „Adamclisi” atestată ca produs tradiţional, unde se va participa la procesul propriu-zis de preparare al brânzei dobrogene. Prânzul va fi unul tradiţional ce va consta în mămăligă cu brânză proaspătă servită alături de un pahar de ţuică din producţia locală. În continuare se vor vizita peştera Sf. Andrei, mânăstirea Dervent şi Păcuiul lui Soare - o insulă localizată la poalele podişului Oltina, în mijlocul unui braţ al Dunării.
Cazarea se va face la Pensiunea Fântâniţa Murfatlar 3*, ce beneficiază de o poziţie liniştită, în natura virgină a Rezervaţiei Naturale Fântâniţa.
Podgoria Murfatlar
Ziua 3: Murfatlar - Ovidiu – Histria – Sinoe - Babadag (236 km)
Mic dejun în aer liber pe terasa restaurantului pensiunii. Se va pleca din Murfatlar spre Peştera „Sf. Ioan Cassian” – loc de rugăciune pentru creştinii din sec. IV-X, de asemenea se vor vizita cetatea Histria – atestată cel mai vechi oraş grecesc de pe teritoriul românesc şi complexul lacunar Razim – Sinoe, care este o zonă unică prin complexitatea sa geografică, biologică, istorică şi etnografică. În vecinătatea acestuia se află cetatea Argamum – fondată de coloniștii greci. Turiştii vor fi cazaţi în Babadag într-o gospodărie ţărănească, unde va fi servită cina tradiţională ce va consta în culac ciorbasi, friptură de oaie sau ghiudem şi baclavale.
Complexul lagunar Razim-Sinoe
Baclavale
Ziua 4: Babadag – Măcin - Niculiţel – Tulcea (173 km):
Mic dejun ţărănesc cu produse tradiţionale şi cafea turcească. În Babadag se va vizita moscheea lui Ali Gaza Paşa – cel mai vechi monument de arhitectură musulmană din România. Din Babadag se va porni către Măcin, unde se vizita cetatea Enisala, Parcul Naţional Munţii Măcinului – cea mai veche formaţiune muntoasă din România şi Cetatea Arrubium. În Niculiţel se vizitează Podgoria Sarica Niculiţel, basilica Niculiţel – unicat arhitectonic în Europa şi Rezervaţia Naturală „Mânăstirea Cocoş”, ce prezintă o valoare bioistorică deosebită.
Prânzul tradiţional va fi organizat în cadrul unei gospodării ţărăneşti din Niculiţel, unde se vor servi sarmale şi plăcinte dobrogene. Cazarea se va face în Tulcea, la Pensiunea Lebăda 3*.
Cetatea Enisala
Plăcintă dobrogeană
Ziua 5: Tulcea – Gorgova – Mila 23 – Crişan (53 km navigabil)
Mic dejun. În Tulcea, se va vizita unitatea de producţie Miadmar HDP, unde sunt preparate produsele tradiţionale din peşte, apoi din portul Tulcea, se va organiza excursie cu barca către Gorgova. Aici turiştii vor participa la un curs de gătit şi vor prepara bucate tradiţionale specifice Deltei, cu peşte din Dunăre şi Deltă, legume proaspete, mirodenii şi deserturi tradiţionale. Următoarea oprire va fi în Crişan, unde se va participa la festivalul borşului de peşte organizat anual. Cazarea se va face în Crişan la Hotelul Plutitor Delta Ways 4*. Cină tradiţională lipovenească.
Delta Dunării
Cină lipovenească
Ziua 6: Crişan - Tulcea – Hârşova – Bucureşti (53 km navigabil plus 283 km)
Mic dejun. Plecare spre Bucureşti pe traseul Tulcea – Hârşova.
—————